Hesselbjerg Musikfestival 2013

Klassiske dage med Hesselbjerg Musikfestival.

En privat havefest ved Snøde er på få år vokset til at blive sin egen, lille musikfestival. I år der fem arrangementer i fire kirker i næstsidste weekend af juli.  Arrangørerne håber på et endnu større program næste år.

Af Sten Thorup Kristensen

 

Små og store musikfestivaler er en tradition i det danske sommerland. Og nu er Nordlangeland også med på vognen – endda med en festival, der skiller sig ud fra mængden.

Det er nemlig ikke den gængse blanding af rock og pop, der er på programmet. Det er derimod klassisk musik. Dygtige, unge musikere giver prøver på deres kunst ved fire kirkekoncerter, plus en såkaldt orgelklub i Tranekær Kirke. Her får de mindste lejlighed til at spille på kirkeorglet, under kyndig vejledning af organist Katrine Immerkjær Kristiansen.

Hesselbjerg Musikfestival begyndte ved en tilfældig indskydelse på en lun midsommeraften i 2010: To af musikerne – Katrine Immerkjær Kristiansen og sopranen Kirstine Bonde Pedersen – gav et par håndfulde numre ved et privat arrangement på Hesselbjergvej ved Snøde. For sjov kaldte man det en festival.

Men ideen fængede, og allerede året efter var der flere, unge musikere med, og arrangementet var udvidet til at vare en hel weekend, ligesom der også blev holdt en offentlig koncert i Snøde Kirke.

I år er man altså oppe på fem kirkearrangementer. Og der er smag for mere, selv om alle de cirka ti musikere optræder kvit og frit.

”En festival er et stort stykke arbejde, men fordi vi gør det sammen med gamle medstuderende og venner fra Musikkonservatoriet i Esbjerg, bliver det til en spændende udfordring, hvor alle bidrager med deres spidskompetencer inden for en bred vifte af klassisk musik. Det er en enestående chance for at udbrede vores kunstneriske virke og skabe vores egen musikprofil af festivalen. Vi har oplevet en stor opbakning og interesse fra lokalsamfundet, og det har givet os blod på tanden for at udvide yderligere,” fortæller Kirstine Bonde Pedersen.

Arrangørerne af Hesselbjerg Musikfestival ville også gerne have haft en optræden på Tranekær Slot med på programmet. Det lykkedes dog ikke at få alle brikkerne til at falde på plads i denne omgang.

Men med lidt held vokser bliver det til noget næste år. Eller at udvide festivalen på andre måder. F.eks. med en udendørs koncert, eller med mindre arrangementer uden for selve festivalperioden.

”Vi skal ikke konkurrere med Langeland Festivalen – hverken når det gælder musikstilen, besøgstallet eller stemningen. Klassisk musik er naturligvis noget andet, og kirkerummet egner sig fortrinligt til formålet. Men vi vil også gerne have en lidt mindre formel del med, hvor man på en gang kan nyde musikken og sommeren,” siger Michael Thierry, der er en af festivalens initiativtagere.

 

Program for den offentlige del af Hesselbjerg Musikfestival:

•                          Torsdag den 18. juli kl. 20 i Tullebølle Kirke. Åbningskoncert. Bl.a. med komponist og elektronisk musiker Louis d´Heudieres fra London, der spiller egne kompositioner samt improvisationer med nogle af festivalens andre musikere – en koncert med musik, som lokker publikum ind i en anderledes klangverden med svævende, hypnotiserende og improviserende lydcollager.

•                          Fredag den 19. juli kl. 14 i Hov Kirke: Jutlandia Baroque spiller swingende og festlig barokmusik. Hør bl.a. blokfløjtenisten Louise Hjorth Hansen, der i januar modtog et af Léonie Sonnings Musikfonds prestigefyldte stipendier, og som senest også har modtaget støtte fra programmen ”Den unge elite” under Statens Kunstråd.

•                          Lørdag 20. juli kl. 10 i Tranekær Kirke: Orgelklub. Arrangementet afsluttes med en minikoncert kl. 12. Bemærk at tilmelding er nødvendig for de børn, der vil være med – skriv en mail til katrine_immerkjaer@yahoo.dk.

•                          Lørdag den 20. juli kl. 14 i Tranekær Kirke: Koncert med orgel og akkordeon på programmet. Der vil være virtuose værker, bl.a. fra Katrine Immerkjær Kristiansens kommende debutkoncert.

•                          Søndag den 21. juli kl. 14 i Snøde Kirke. Afslutningskoncert.  Blandet program af kirkemusik, spillet og sunget af festivalens musikere: Sangerne Ly Tran, Helle Ohrt, Jakob Knudsen-Pedersen, Kirstine Bonde Pedersen og de to musikere i Duo1702 – Katrine Immerkjær Kristiansen og Louise Hjorth Hansen.

 

Se mere om både de private og de offentlige arrangementer på: http://louisehjorth.dk/events/

langelandposter2