INTROITUS/Stabat Mater

INTROITUSStabat Mater

Påsken er en højtid, som gennem århundreder har inspireret komponister til at skrive den smukkeste passionsmusik. Et af de mest elskede og hyppigst opførte værker er Pergolesis Stabat Mater.

Den prisvindende danske duo Duo1702 opfører værket i påsken 2018 sammen med strygere fra bl.a. Concerto Copenhagen. Da stykket er så kendt og så hyppigt opført, ønsker de at kaste et nyt lys over det. De lader det gennemgå en forvandling i hænderne på én af vor tids mest fremadstormende komponister, Steingrimur Rohloff, som både nytænker Pergolesis instrumentation og nodemateriale.

Steingrimur Rohloff får i øjeblikket opført værker verden over – for nylig uropførte tyske Ensemble Modern et værk bestilt af den tyske radiostation Deutschlandfunk, og 2017 byder også på en turné til USA, hvor han giver foredrag på de fremmeste amerikanske konservatorier og får opført værker. Steingrimur Rohloff er også manden bag den Reumert-nominerede opera Babel, og i 2018 uropføres hans helaftens-opera Dark Matters på Operaen bestilt af Det Kongelige Teater.

Steingrimur Rohloff skriver selv om projektet med Pergolesis Stabat Mater:

”I mit værk INTROITUS for sopran, mezzosopran, bløkfløjte(r), slagtøj, strygekvartet og elektroniske lyde, vil jeg opfylde en drøm, som jeg har haft i langt tid. Nemlig at komponere en “hybrid” mellem et barokværk, som eksisterer allerede, og min egen klangverden. I dialog med blokfløjtenisten Louise Hjorth kom vi frem til Pergolesis “Stabat Mater” som udgangspunkt. Mit værk kommer dermed til at være en ca. 15 minutters introduktion, som vokser ud af ingenting og munder ud i en reel opførelse af Pergolesis originalkomposition. INTROITUS kommer til at betjene sig af enkelte af Pergolesis satsers materiale og motiver og danner dermed en indledning, som også involverer elektroniske lyde. Ved siden af den instrumentalmusik som jeg komponerer, skaber jeg den elektroniske del af et råmateriale, som jeg optager med de deltagende instrumenter og med “Stabat Mater” som forlæg. Ligeledes vil jeg tænke “site-specific” og vil lade de elektroniske lyde vandre rundt i rummet efter deres klanglige muligheder. Med INTROITUS vil vi dermed skabe en musikalsk bro, som spænder over næsten 300 år.”

Mere info om hvor og hvornår denne koncertperformance sættes op følger…

Udgivet i Nyheder
Kalender
  • Ingen kommende begivenheder
Gallery
dsc_3506 dsc_3552-2 2014_06_07_31326a file#1442